BAKAN GÜL VERİLERİN UYAP BİLİŞİM SİSTEMİ’NE ZAMANINDA GİRİLMESİNİ İSTEDİ 11.12.2020
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CELSE uygulamasının etkin bir şekilde kullanımı sağlamak için hâkimlerin izin, mazeret, rapor durumlarının UYAP Bilişim Sistemi’ne eksiksiz ve gecikmeksizin girilmesini istedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından bölge adliye ve idare mahkemeleri adalet komisyonu başkanlıklarına, bölge adliye mahkemeleri cumhuriyet başsavcılıklarına, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarına ve cumhuriyet başsavcılıklarına, hâkimlerin izin veya mazeretlerinin UYAP Bilişim Sistemi’ne zamanında girilmesi için yazı gönderildi.
Abdulhamit Gül yazıda, adalet hizmetlerinde verimlilik ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmaların Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan amaç ve hedefler çerçevesinde devam ettiğine dikkat çekti. Reform Belgesi’nin temel amaçlarından birinin yargı hizmetinin daha iyi ve nitelikli sunulması olduğunu kaydeden Gül, yargının kurucu unsuru olan savunmanın adli süreçlerin her aşamasında etkin rol alması gerektiğine dikkat çekti. Gül, yazıda şu hususa da dikkat çekti: “Maddi gerçeğe ulaşılması, ancak yargılamayı hâkim, savcı ve avukatların kolektif çabayla yürüttükleri bir faaliyet olarak kabul eden, buna uygun bir etkileşim zemini oluşturan bir sistem vasıtasıyla mümkündür. Bu durum, vatandaş memnuniyetini sağladığı gibi ve yargıya güveni de yükseltecektir.”
“AVUKATLARIN UYAP PORTAL ÜZERİNDEN YAPABİLDİĞİ BİRÇOK İŞLEM MOBİL UYGULAMA PLATFORMUNA TAŞINDI”
Teknolojik imkânların adalet hizmetlerinin vatandaş odaklı sunulması noktasında hukuk düzenine önemli fırsatlar sunduğunu belirten Gül, “5 Nisan 2018’de hayata geçen CELSE Uygulaması (Mobil Avukat Bilgi Sistemi) bu fırsatlardan biri olup, böylece avukatların UYAP portal üzerinden yapabildiği birçok işlem mobil uygulama platformuna taşınmıştır. Ayrıca, 14 Eylül 2018 tarihi itibarıyla hâkimlerin izin, mazeret, rapor durumlarının da bu uygulamayla görüntülenebilmesi sağlanmıştır. Söz konusu yeniliklerle yargılama safahatında mesleki iletişimin, süreç yönetiminin ve taraflar için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Abdulhamit Gül, CELSE uygulamasının amaca uygun biçimde işlemesi için hâkimlerin izin, mazeret, rapor durumlarının sisteme zamanında girilmesini ve bu hususta farkındalığın arttırılmasını istedi.
Bilindiği gibi Adalet Bakanlığı CELSE (Mobil Avukat Bilgi Sistemi) uygulamasını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla 5 Nisan 2018’de hayata geçirmişti. Yazılımı tamamen Adalet Bakanlığı personeli tarafından yapılan uygulamayla avukatlar, vekili oldukları davalara ilişkin tüm duruşmaların günlük, haftalık ve aylık olarak tarih ve saat bilgilerine ulaşabiliyor. Ayrıca mahkeme hakiminin izin veya mazeret bilgileri de avukatlar tarafından sistem üzerinden anında takip edilebiliyor. Yine avukatlar icra ve dava dosyalarını listeleme, sorgulama, taraf ve vekil bilgileri ile dosya kapak bilgilerini görebiliyor.